Jarenlang was ‘tegen kou’ een veel sterker argument om de woning te isoleren dan tegen warmte. Tegenwoordig wordt de Elfstedentocht enkel nog gefietst, motorisch bereden en zelfs gezwommen. Hoog tijd om isoleren ook eens vanuit een andere hoek te bekijken.

Isoleren werkt twee kanten op: de geïsoleerde thermosfles houdt de drank zowel langer warm als koud. Zo ook bij onze woning, waarbij we eerder last van kou dan van warmte hebben. De meeste isolatiespecialisten hebben rond oktober dan ook piekdrukte om met hun werk de portemonnees van huiseigenaren -op de lange termijn- te sparen.

Toch is een koel huis in de zomer ook wat waard. Dat merken veel bewoners die hun huis aanvankelijk tegen kou isoleren ook. Een fijne bijkomstigheid in een tijd waarin een zomerse voorspelling van het KNMI direct merkbaar is in de verkoop van airco’s.

Er is naast kou en warmte nog een goede reden om een woning te isoleren: de overstap naar aardgasvrij wonen. Want elke vervanger voor verwarmen op aardgas heeft baat bij een goed geïsoleerde woning, of dat nu een warmtenet, warmtepomp of een nog te ontdekken manier is. Daarom is de eerste stap naar een aardgasvrije woning: isoleren.

Iedereen in Medemblik woont binnen dertig jaar aardgasvrij. Inwoners die hun huis nu al aardgasvrij maken krijgen daarvoor subsidie. Een stappenplan naar een aardgasvrije woning vind je op www.wijdoenwat.nl. Technische vragen over aardgasvrij wonen stel je bij het Duurzaam Bouwloket