Isoleren en ventileren zijn belangrijke voorwaarden voor een duurzame woning. En toch voelt het onnatuurlijk om in een warm, geïsoleerd huis koude buitenlucht toe te laten. Desondanks is ventileren een essentieel onderdeel van elke binnenruimte waar geleefd wordt. Uiteraard wil je niet dat je duurzaamheidsambities op de tocht komen te staan. Straks worden ze nog verkouden.

Ventileren
Hoe fijn het ook is om binnenshuis te kunnen wonen en werken, de lucht in een afgesloten ruimte wordt uit zichzelf niet ververst. Bij sommige huizen dringt de buitenlucht op een natuurlijke manier naar binnen door scheuren en kiertjes. Ventilatie zonder meer, maar niet het soort wat goed is voor de portemonnee en de warme voeten. Goed geïsoleerde woningen hebben dat probleem minder, maar moeten juist opzettelijk lek worden gemaakt om frisse lucht binnen te laten. Daarom worden er bij nieuwe woningen naast isolatie ook ventilatiemogelijkheden aangebracht, mechanisch (met een centrale afzuiger) of natuurlijk (met roosters).

Gezond
Een goed geventileerde woning is gezonder dan een slecht geventileerde woning. Niet alleen is een gezonde aanvoer van verse lucht belangrijk, ook de afvoer van vocht en fijnstof draagt bij aan een beter leefklimaat.

Duurzaam
Duurzaam betekent langer mee gaan, en dat geldt ook zeker voor de personen die in een duurzaam huis wonen en/of werken. Maar op welke manier is ventileren duurzaam? De truc is regulatie. Wie controle houdt op de hoeveelheid buitenlucht die het huis binnenkomt, ventileert zonder tocht. Slim ventileren dus. Dat kan met sommige systemen zelfs volledig automatisch. Ook zijn er zogeheten zelfregulerende ventilatieroosters, die bij harde wind minder lucht naar binnen laten. Milieucentraal verzamelde een aantal tips om je woning slim te ventileren.

Aardgasvrij
Ventileren is een belangrijke stap naar een aardgasvrije woning. Het advies is dan ook om naast isolatie ook na te denken over ventilatie wanneer je een woning aardgasvrij wilt maken.

Iedereen in Medemblik woont binnen dertig jaar aardgasvrij. Inwoners die hun huis nu al aardgasvrij maken krijgen daarvoor subsidie. Een stappenplan naar een aardgasvrije woning vind je op www.wijdoenwat.nl. Technische vragen over aardgasvrij wonen stel je bij het Duurzaam Bouwloket