Eén keer grijpen, mis. Tweede poging, weer mis. Nog eenmaal, nu voorzichtig. Hebbes! Een van de lessen die kinderen leren tijdens de Medemblikse Schooldag van de Duurzaamheid is dat het nog niet zo simpel is om met een afvalgrijper een sigarettenpeuk van de straat op te pakken en in een zak te stoppen.

‘Een schone planeet en blije mensen’, moeilijker moeten we duurzaamheid niet maken, zegt wethouder duurzaamheid van Gemeente Medemblik, Harry Nederpelt, in een voorlichtingsfilmpje voor deze dag. Maar krijg het maar eens voor elkaar. Alle beetjes helpen. Zoals kinderen die in de omgeving van hun school zwerfafval gaan verwijderen.

Windmolens van karton
Het is de kick-off actie van de Medemblikse Schooldag van de Duurzaamheid. Acht basisscholen doen eraan mee; vorig jaar waren dat er nog vijf. De komende dagen hebben deze scholen tal van activiteiten georganiseerd die leerlingen bewust moeten maken dat we zuinig met onze aarde moeten omgaan. Kinderen van groepen 5 tot en met 8 maken windmolens van melkpakken, nemen een kijkje bij de riolering, gaan water zuiveren en vullen wenskaarten in met hun ideeën voor een duurzamere wereld (en het beste idee wordt ook uitgevoerd).

Harry Nederpelt is aanwezig bij de Sint Nicolaasschool in Nibbixwoud en zijn collega-wethouder Yannick Nijsingh bij de Speelwagen in Wognum. Nadat zij de opruimactie officieel van start hebben laten gaan, trekken de kinderen er vol enthousiasme op uit met hun afvalgrijpers en vuilniszakken, bijgestaan door Zwerfie, de mascotte van de actie. Papier, plastic, lolly stokjes, tennisballen, zelfs een half opgemaakte rol ductape; de zakken vullen zich snel. Tot opgetogenheid van de junior-opruimbrigade, maar of het nu zo’n goed teken is…

Een grijper als verjaardagscadeau
‘Waarom is het slecht dat er afval op straat ligt?’, vraagt Charlotte Hömann van MAK Blokweer, dat de schooldag organiseert, aan een van de kinderen. “Omdat diertjes het karton eten en daardoor stikken”, is het stellige antwoord. Een jongen schiet langs: “Kijk eens wat ik gevonden heb: kan ik hier statiegeld voor krijgen?” Triomfantelijk toont hij een petfles. Een meisje zegt tegen haar vriendinnetje dat ze zo’n grijper wel voor haar verjaardag wil. Opruimen als vorm van spelen. Zie kinderen thuis maar eens zo ver te krijgen!

Een van de straatvegers in Wognum plukt met zijn afvalgrijper fanatiek aan een sprietje dat uit de grond steekt. “Die moeten we maar laten zitten”, zegt wethouder Yannick Nijsingh, die actief mee opruimt, nuchter. Bij nadere bestudering blijkt het een aansluiting te zijn van het nieuwe glasvezelnetwerk in deze wijk.