Toen voetbalvereniging Opperdoes in 1950 werd opgericht stond het onderwerp duurzaamheid vast niet op de bestuursagenda. Dat is nu wel anders, want hun duurzame ambities zorgde al voor de komst van drieënveertig zonnepanelen, een zonneboiler en het winnen van een duurzaamheidsprijs. Duurzaam Medemblik is erg geïnteresseerd in hoe deze Westfriese sportvereniging naar nul op de meter ging.

“Jullie publiceerde in 2018 een nieuwe duurzaamheidssubsidie. Nu hebben wij een hele alerte penningmeester en die heeft het bestuur hier enthousiast voor gemaakt” zegt voorzitter John van Dijk (op foto). Niet veel later werd de aanvraag gedaan bij de gemeente. “Dat proces verliep heel soepel. Wij moesten de orderbevestiging aanleveren, waarin in staat wat je gaat doen en wat de kosten daarvan zijn. Dat is door jullie beoordeeld, en dat was akkoord”. Een vergelijkbare ervaring heeft hij ook met de aanschaf van een energiezuinige nieuwe boiler, eerder dit jaar. “Daar hetzelfde verhaal, dat was gewoon super snel geregeld“.

Met de komst van de zonnepanelen en een zonovergoten zomer schoot de energiemeter naar nul. Met dat resultaat wonnen ze in 2019 de Energy Battle, een duurzaamheidswedstrijd voor clubs en verenigingen. John: “We hebben de tussenstanden (en natuurlijk de einduitslag) van Energy Battle actief aan onze leden gecommuniceerd. Dat leverde weer extra aandacht op voor de club”.

Dus als vereniging verduurzamen is een makkie? Dat ook weer niet, want in die oplettendheid van de penningmeester en het snel kunnen schakelen zit wel de crux. John: “Wat ik merk is dat verenigingen best wel bereid zijn tot verduurzamen, maar vaak geen goed overzicht hebben van de beschikbare regelingen. Dat moet je allemaal uitzoeken, en dat kun je weer niet verwachten van iemand die doordeweeks gewoon van negen tot vijf werkt”. Daar ligt wat hem betreft een belangrijk verbeterpunt, om verenigingen actiever te informeren. “Van jongens let op, je kent het misschien nog niet, maar het is er wel!”.

Sportaccommodaties in Medemblik die willen verduurzamen kunnen gebruik maken van een eenmalige subsidie. Ook kunnen amateursportorganisaties een landelijke subsidie aanvragen voor de bouw, onderhoud en beheer van sportaccommodaties.