Altijd Goed maatregelen

Wijken die nu geen kanswijk zijn, worden op een later moment aardgasvrij. Wanneer precies is nu nog onduidelijk. Dat betekent niet dat u nu niets kunt doen. Iedereen kan nu al aan de slag met de voorbereiding op aardgasvrij wonen. Daarmee maakt u deze overstap in de toekomst makkelijker. U kunt daarbij denken aan het goed of nog beter isoleren van uw woning of gebouw.

Wat kan ik doen als woningeigenaar of VvE? 

Alle woningeigenaren en VvE’s in de gemeente Medemblik kunnen nu al aan de slag met de ‘Altijd Goed’ maatregelen. Dit zijn maatregelen die u al kunt uitvoeren om uw woning voor te bereiden op de overstap naar aardgasvrij. Bij moderne woningen kunt u denken aan elektrisch koken, of zelf duurzame energie opwekken. Is uw woning wat ouder en heeft uw woning een laag energielabel? Dan is goed of nog beter isoleren vaak een goed idee. Een goed geïsoleerde woning verlaagt de energierekening en vergroot het wooncomfort. Ook het verbouwen of kopen van een  woning zijn goede momenten om met de ‘Altijd Goed maatregelen’ aan de slag te gaan. Voor een persoonlijk en onafhankelijk advies neemt u contact op met het Duurzaam Bouwloket op www.duurzaambouwloket.nl/medemblik of (072) 743 39 56. 

Huurt u uw woning? 

Dan hoort u van uw verhuurder of er iets gaat veranderen. U kunt zelf al wel kleine maatregelen nemen die energie besparen. U kunt daarbij denken aan het vervangen van gloeilampen door LED lampen. Kijk voor meer ideeën voor energiebesparende maatregelen op www.milieucentraal.nl. 

Altijd Goed maatregelen op een rij

Energie die u niet gebruikt hoeft u niet te betalen. En u belast het klimaat er ook niet mee. Isoleer daarom uw huis en bespaar zo flink wat energie. Isoleren kost geld, maar de investering is bijna altijd de moeite waard. 

 • Vloerisolatie: Dit verdient u meestal binnen enkele jaren terug. Bovendien zorgt het voor meer comfort en minder koude voeten.  
 • Dakisolatie: Omdat warmte altijd opstijgt, is een geïsoleerd dak een effectieve manier om minder warmte te verliezen. Gaat u uw dakbedekking binnenkort vervangen? Neem dan gelijk de isolatie mee. 
 • Spouwmuurisolatie: Interessant voor woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976. Bij deze woningen is de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (spouw) vaak nog niet gevuld. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is kunt u ook kiezen voor isolatie van de binnen of buitengevel. 
 • HR++/+++ glas: Inmiddels zijn er veel soorten dubbel- en zelfs driedubbel glas. De HR staat voor Hoog Rendement. Met dit glas verhoogt u het wooncomfort en verlaagt u uw energierekening. 

Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket voor maatwerkadvies via hun  website www.duurzaambouwloket.nl/gemeente/Medemblik.

U kunt uw energie vaak voor een deel zelf opwekken. Voor het deel dat u nog moet kopen kunt u klimaatvriendelijk kiezen. 

 • Zonnepanelen: Een goede investering die past bij het toekomstbeeld waarin we niet alleen aardgasvrij wonen maar ook steeds meer elektriciteit zelf opwekken. Bij een elektrisch verwarmde woning zijn zonnepanelen niet weg te denken. Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket via www.duurzaambouwloket.nl/gemeente/Medemblikom te zien wat mogelijk is voor jouw woning.
 • Koken op inductie: Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van elektrisch koken. Het heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. Lees meer over koken op inductie. 
 • Een (hybride) warmtepomp: Toe aan een nieuwe ketel? Overweeg dan een warmtepomp. Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Onderdeel van de hybride warmtepomp is een HR-ketel op gas. Deze zorgt op hele koude dagen voor de verwarming, en verwarmt dan ook het tapwater. Let wel op: een warmtepomp werkt vooral goed wanneer het huis behoorlijk geïsoleerd is. Wilt u  weten of uw woning hiervoor geschikt is? Neem voor meer informatie contact op met het Duurzaam Bouwloket via www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/warmtepompen.

Met simpele gedragsveranderingen en kleine aanpassingen kunt u al een groot verschil maken. 

Energie besparen door te isoleren 

 • Tip 1: Plaats reflecterende folie (ook wel radiatorfolie genoemd) achter uw radiatoren. Zo straalt de warmte direct terug naar de kamer in plaats van naar de muren en ramen. 
 • Tip 2: Plaats geen bank of gordijn voor radiatoren. 
 • Tip 3: Voorkom tocht en dicht kieren met tochtstrips. Ook buitenmuren, ramen en zelfs de brievenbus kunt u van tochtstrips voorzien om de warmte binnen te houden.  
 • Tip 4: Gordijnen: Gordijnen zijn goed als extra isolatie voor uw woning. Dichte gordijnen houden de warmte binnen. Doe ze weer open zodra de zon schijnt om de warmte weer binnen te laten. 
 • Tip 5: Ventileren. Niet onbelangrijk als u goed isoleert, want zonder goede ventilatie ontwikkelt u sneller vocht in huis. De lucht die dan binnenkomt is minder vochtig dan de lucht die al in huis hangt. Daardoor warmt het binnen sneller op. Houd die ventilatieopeningen dus open, behalve als u de verwarming net omhoog gooit. 
 • Tip 6:  CV-leidingen kunt u isoleren met schuimrubberen hoesjes om te voorkomen dat het warme water dat erdoorheen stroomt te snel afkoelt. Drinkwaterleidingen kunt u beter niet isoleren, vanwege het risico op legionella. 
 • Tip 7: Als u (nog) geen dubbelglas heeft, kunt u ook isolerende raamfolie aanbrengen. 

Energie besparen met verwarmen 

 • Tip 8: Trek een warme trui aan in de winter. Zet uw verwarming dan ook meteen een graadje lager.  
 • Tip 9: Zet de verwarming alleen aan als u er gebruik van maakt. Zet hem bijvoorbeeld een uur voor u gaat slapen uit, of als u de deur uitgaat. Een slimme thermostaat kunt u hiervoor automatisch instellen. 
 • Tip 10: Check of u alle ramen en kieren dicht heeft gedaan voordat u de verwarming aanzet. 

Energie besparen met koelen 

 • Tip 11: Gebruik een ventilator in plaats van een airco. Overweegt u toch een airco? Check dit blog met tips om bij aankoop van een airco rekening te houden met energiebesparing en het klimaat. 
 • Tip 12: Denk groen! Klimop, planten, bomen of sedum? Groen verkoelt en maakt de lucht schoon, zowel binnen als buiten.  
 • Tip 13: Een zonnescherm doet wonderen voor de verkoeling in huis. 

Energie besparen met verlichting en elektra 

 • Tip 14: Vervang alle gloeilampen door ledlampen. De eerste investering vergt nu misschien iets meer van uw budget, maar u verdient het snel terug. En doe lampen vooral ook uit wanneer u ze niet gebruikt. 
 • Tip 15: Vervang energieslurpende apparaten voor energiezuinige Label A apparaten. Een eenmalige investering die zich snel terugverdient. Vergeet niet om de eco-stand te gebruiken. 
 • Tip 16: Laat uw apparaten niet op stand-by staan.  

Energie besparen met douchen en wassen 

 Energie besparen in de keuken 

 • Tip 20: Wanneer u de afwas in een vaatwasmachine doet: niet voorspoelen! Dit bespaart water en energie en de vaatwastabletten doen hun werk daardoor beter. 
 • Tip 21: Ontdooi uw vriezer regelmatig, zo werkt de vriezer beter en gebruikt hij minder energie om te koelen. 
 • Tip 22: Doe de koelkastdeur zo snel mogelijk weer dicht. 

Heeft u een eigen idee of initiatief? 

De overstap naar aardgasvrij is voor alle Nederlanders een grote stap. We zoeken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw woning, VvE of wijk. Mocht u hierover nu al ideeën hebben? Dan horen we die graag. Neem contact op via duurzaam@medemblik.nl.