Decennia lang stond de blauwe vlam garant voor warmte: de radiator, de douche en de soep. En nu zien we in dat het niet langer zo kan. Koesteren mag, hunkeren is niet nodig. In 2050 nemen we definitief afscheid van het aardgas. Hoe? In ieder geval met behulp van de campagne en bijbehorende website www.wijdoenwat.nl. Ook de gemeente Medemblik doet dus wat als het om aardgasvrij wonen gaat.

Aardgas is zo fossiel als maar kan en daarmee eindig. Bovendien wordt onze bodem in de noordelijke provincies er door de winning niet steviger op. Integendeel. Hoog tijd voor een goed en werkbaar alternatief. Wie zich een beetje duurzaam inleest hoort veelbelovende alternatieven als biogas, waterstofgas, groene energie (wind of zon), elektrische oplossingen, aquathermie, geothermie en ga zo maar door. Daar zit vast wel wat bij toch?

Wie nu al een definitief alternatief voor aardgas wil aanwijzen is nog te vroeg. Wel is het voor inwoners van Noord-Holland een prima tijd om hun woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Met nog dertig jaar de tijd (tot 2050) is er geen plek voor het nemen van overhaaste beslissingen. Uiteraard is er voor inwoners die graag voorop lopen en de gaskraan zo snel mogelijk dicht willen een financieel steuntje in de rug. Inwoners die zich liever langzaam voorbereiden op aardgasvrij wonen kunnen zichzelf twee vragen stellen:

1. Wat kan ik nu al doen als ik aardgasloos wil wonen?
2. Wat komt later pas aan de orde?

De campagne www.wijdoenwat.nl gaat in op deze en nog veel meer vragen. Daarnaast biedt het stappenplan elke inwoner een weloverwogen aanvliegroute om aardgasvrij te gaan wonen. Daarmee bespaar je als inwoner nu gegarandeerd energie en kun je later besluiten welk alternatief voor aardgas het beste bij je past.