De route naar een aardgasvrij Medemblik

Nederland heeft het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit is in lijn met het Klimaatakkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Aardgas is door CO2 uitstoot niet klimaatneutraal. Daarom zijn we begonnen aan een verandering. Deze verandering – het vervangen van aardgas door duurzame warmte – noemen we de warmtetransitie. 

Net als alle andere gemeenten in Nederland gaat de gemeente Medemblik mee in die verandering. Hiervoor gaan we op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen en te koken. In 2020 bracht de gemeente Medemblik de route naar een aardgasvrije gemeente in kaart. Dit deden we samen met inwoners, netbeheerder Liander, de Wooncompagnie, De Woonschakel en Woonstichting Het Grootslag. 

Deze route naar een aardgasvrije gemeente beschrijft welke warmteoplossingen we, met de kennis van nu, zien om onze wijken aardgasvrij te maken. We benoemen de wijken (kanswijken) waar we willen starten en welke wijken later aan de beurt zijn. In vier wijken biedt elektrisch verwarmen en koken op dit moment de beste oplossing. Dit zijn moderne wijken met goed geïsoleerde huizen. In drie andere wijken is de aanleg van een (gezamenlijk) warmtenet de beste oplossing. Dit zijn wijken die in de buurt liggen van een bestaande warmtebron. De eerste onderzoeken geven aan dat de overstap naar aardgasvrij voor deze zeven wijken haalbaar en betaalbaar kan zijn. Wijken die nu geen kanswijk zijn, worden op een later moment aardgasvrij. Wanneer precies is nu nog onduidelijk.  

In de tussentijd kan elke bewoner nu al aan de slag met de Altijd Goed maatregelen. Met deze maatregelen bereidt u uw woning voor op de overstap naar aardgasvrij. Of u nu in een kanswijk woont of niet.  

Het vervangen van aardgas door duurzame warmtebronnen is ingewikkeld. Veel zaken zijn daarom nog onzeker. Snelle veranderingen in wet- en regelgeving, technische ontwikkelingen en kosten dragen hieraan bij. Daarom past de gemeente de route iedere 5 jaar aan. Toch betekent dat niet dat we moeten wachten. Juist door te doen ontstaat duidelijkheid. De overstap van aardgas naar duurzame warmte doen we samen, stap voor stap en wijk voor wijk.

Bekijk hier de warmtetransitiekaart versie 2021 van Medemblik

Heeft u een idee of initiatief?   

De overstap naar aardgasvrij is voor alle Nederlanders een grote stap. We zoeken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw woning, VvE of wijk. Mocht u hierover nu al ideeën hebben? Dan horen we die graag. Neem contact op via duurzaam@medemblik.nl.