Nelly Kaandorp-Huijser van Reenen kijkt niet uit op de nieuwe zonneweide Tripkouw in Midwoud, maar ze woont wel vlak in de buurt. Dat schept al een band. Nu hebben zij en haar man ook een financieel belang in de zonnepanelen genomen.

Binnenkort staan er circa 16.000 panelen opgesteld in Tripkouw. Zij kunnen jaarlijks 2.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Zelf heeft Nelly sinds anderhalf jaar zonnepanelen op haar huis liggen. Bovendien rijdt het echtpaar Kaandorp hybride en gaan zij zuinig met energie om. “Ik zit niet te wachten op het broeikaseffect”, stelt zij nuchter.

Draagvlak
Toch is de zorg voor het milieu niet de enige reden om financieel deel te nemen in zonneweide Tripkouw. De regeling is zo dat Nelly ‘obligaties’ koopt (ter waarde van € 250,- per stuk). Op die obligaties krijgt zij tijdens de looptijd van de lening – 10 jaar – 4,5% rente. “Kom daar maar eens om bij een bank. Het is ook een goede investering.”

Het ingelegde geld wordt in tien jaar tijd terugbetaald door ontwikkelaar HVC. Dit energie- en afvalverwerkingsbedrijf heeft veel ervaring met wind- en zonne-energieprojecten. “De laatste drie tot vier jaar ontwikkelen we deze projecten standaard met vormen van financiële betrokkenheid door burgers. Dat vergroot het draagvlak. Het vrijgespeelde kapitaal kan HVC weer gebruiken voor nieuwe duurzame energie-initiatieven. Bij Tripkouw kan dat oplopen tot maximaal € 400.00,-”, vertelt Marcel Dommisse, manager Zon & Wind bij HVC.

Mooi startpunt
Maar niet alleen de financiële participatie zorgt voor binding. HVC maakt ook werk van wat zij noemt ‘procesparticipatie’. Dat houdt in dat vanaf het begin inwoners en andere betrokkenen kunnen meedenken over het ontwerp van bijvoorbeeld een zonneweide.

Marcel: “Bij Tripkouw waren de dorpsraad Midwoud Oostwoud en Gemeente Medemblik onze gesprekspartners. Samen zijn we erop uitgekomen dat de zonneweide ook een mooi startpunt kan zijn voor wandelen, fietsen en varen. Er komt een fiets-/wandelpad en de oude varkensboet en de boomgaard worden opgeknapt. Zo krijg je een totale gebiedsontwikkeling.” “Het geeft meerwaarde aan het dorp”, beaamt Nelly.

De planning is dat zonneweide Tripkouw in augustus in werking gaat. Een officiële opening ligt in de lijn der verwachting, maar er is nog geen datum geprikt. Marcel: “We moeten uiteraard rekening houden met de coronasituatie, maar we willen dolgraag obligatiehouders van nabij laten zien wat nu ook van hen is.”

Tot 15 juli a.s. is de uitgifte van obligaties exclusief opengesteld voor inwoners van Gemeente Medemblik. Geïnteresseerd? Vul het inschrijvingsformulier in op zontripkouw.nl Wees er snel bij. De belangstelling is groot.

Fotobijschrijft:

De start van de aanleg van Tripkouw. Van links naar rechts: Harry Nederpelt (wethouder Duurzaamheid van Gemeente Medemblik), Ralph-Peter Maitimo (voorzitter van de dorpsraad Midwoud Oostwoud), Cor Spijker (Historische Vereniging Midwoud Oostwoud) en Arjan ten Elshof (directeur Duurzame Energie van HVC).