Zeven kanswijken

We onderzochten alle wijken op kansen om aardgasvrij te worden. Hierbij kwamen zeven wijken naar voren die de meeste kansen biedenWe keken hierbij naar onder andere het bouwjaar en de maatschappelijke kosten. Maatschappelijke kosten zijn het totaal aan kosten voor het aanpassen van de woningen, vervangen van infrastructuur en de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. De kanswijken vindt u terug aan de rechterzijde van deze pagina.

Bekijk alle zeven kanswijken hier rechts op de pagina. In vier wijken biedt elektrisch verwarmen en koken op dit moment de beste oplossing. Dit zijn moderne wijken die al goed geïsoleerd zijn. In de andere drie wijken is dat de aanleg van een (gezamenlijk) warmtenet. Dit zijn wijken waar een bestaande warmtebron in de buurt is. We gaan hierbij uit van technieken die nu beschikbaar zijn. Nieuwe inzichten en innovaties nemen we wel zoveel mogelijk mee. 

Ik woon in een kanswijk. Wat betekent dit voor mij?   

In uw wijk zien we kansen om woningen en andere gebouwen aardgasvrij te maken. Samen met u en andere bewoners willen we de alternatieven voor aardgas verder onderzoeken. Vorig jaar gingen we al met bewoners van uw wijk in gesprek over het haalbaar en betaalbaar maken van aardgasvrij wonen. De resultaten hiervan kunt u teruglezen in het verslag van de wijkgesprekken. Met de inbreng van bewoners stelden we een uitvoeringsplan op hoofdlijnen voor uw wijk op. Hierover gaan we dit jaar graag weer met u in gesprek.

Ik woon niet in een kanswijk. Wat betekent dit voor mij?

Wijken die nu geen kanswijk zijn, worden op een later moment aardgasvrij.Wanneer precies is nu nog onduidelijk. Dat betekent niet dat u nu niets kunt doen. Iedereen kan nu al aan de slag met de voorbereiding op aardgasvrij wonen. Daarmee maakt u deze overstap in de toekomst makkelijker. U kunt daarbij denken aan het goed of nog beter isoleren van uw woning of gebouw. Kijk voor meer maatregelen die u nu al kunt nemen naar de Altijd Goed maatregelen. 

Heeft u een eigen idee of initiatief?   

De overstap naar aardgasvrij is voor alle Nederlanders een grote stap. We zoeken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw woning, VvE of wijk. Mocht u hierover nu al ideeën hebben? Dan horen we die graag. Neem contact op via duurzaam@medemblik.nl.

De zeven kanswijken van Medemblik

De  Schepenwijk is een moderne wijk. De woningen in deze wijk zijn gebouwd na 1990, een groot gedeelte na 2005. Woningen die na 1990 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerde woningen. Daarom zijn deze woningen geschikt om op elektrisch verwarmen over te stappen.

Kreeklanden is een moderne wijk. De woningen in deze wijk zijn gebouwd na 1990, een groot gedeelte na 2005. Woningen die na 1990 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerde woningen. De meeste woningen hebben energielabel A, een deel label B. Daarom zijn deze woningen geschikt om op elektrisch verwarmen over te stappen.

Het centrum van Andijk bestaat uit oudere (historische) woningen en een deel met woningen van na 1990. De kanswijk “centrum van Andijk” bestaat uit het modernere deel van het centrum. De woningen in dit deel van het centrum zijn gebouwd na 1990. Woningen die na 1990 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerde woningen. Daarom zijn deze woningen geschikt om op elektrisch verwarmen over te stappen.

Wervershoof Oost bestaat uit oudere woningen en een deel met woningen van na 1990. De kanswijk “Wervershoof Oost” bestaat uit het modernere deel van Wervershoof Oost. Woningen die na 1990 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerde woningen. Daarom zijn deze woningen geschikt om op elektrisch verwarmen over te stappen.

Voor de bedrijventerreinen en de Randwijk in Medemblik lijkt een warmtenet (collectieve oplossing) de voordeligste oplossing. Het gebied ligt dichtbij de bestaande geothermiebron van AgriportDe warmte die de kassen niet nodig hebben kan via een warmtenet naar de bedrijven en woningen worden gebracht. Deze warmte kunnen de woningen en bedrijven gebruiken voor de verwarming en voor warm waterKoken gebeurt dan elektrisch. Voor een betaalbaar warmtenet moeten er voldoende woningen en gebouwen zijn om aan te sluitenDaarom werken we nauw samen met de ondernemers op de bedrijventerreinen en De Woonschakel, eigenaar  van sociale huurwoningen in de Randwijk.

Voor het bedrijventerrein A7 West lijkt een warmtenet voor het hele bedrijventerrein (collectieve oplossing) de voordeligste oplossingHet bedrijventerrein ligt dichtbij het zonnecollectorenveld van Mol FresiaMol Fresia heeft warmte over om ook bedrijven op A7 West te verwarmen. We werken hiervoor nauw samen met de ondernemers van het bedrijventerrein.

Voor het WFO-terrein lijkt een warmtenet voor het hele bedrijventerrein (collectieve oplossing) de voordeligste oplossing. Het bedrijventerrein ligt dichtbij de geothermiebron in het glastuinbouwgebied Het GrootslagWe onderzoeken of de warmte uit deze bron kan worden gebruikt door bedrijven op het WFO-terreinWe werken hiervoor nauw samen met het de ondernemers van het bedrijventerrein.

Bekijk hier de kaart per kanswijk