De zomers van de afgelopen jaren ontkwamen er niet aan: bloedhitte, barbecue en brandharen. Want nog niet eerder zorgde de eikenprocessierups voor zoveel overlast. En we zijn er nog niet, de brandhaarden aan brandharen worden elk jaar meer. Sommige gemeenten in Nederland gaan de strijd met de rups met gif aan. Ook is er een duurzame oplossing, waar je een hamer en een spijker voor nodig hebt.

Natuur
Inmiddels zijn de eerste rupsen van dit jaar uit het ei. Dat betekent dat we binnenkort ook de eerste brandharen en bijbehorende klachten kunnen verwachten. ‘Zo is de natuur’ zeggen sommigen. Mensen en dieren die de brandhaartjes van de rupsen slecht kunnen verdragen (een brandhaar blijft zes tot acht jaar irritant) voelen zich daar niet beter door. Duidelijk is dat het in lanen planten van eiken (in de natuur staan bomensoorten meer door elkaar) ervoor zorgt dat de rupsen steeds vaker en meer voorkomen. Veel gemeenten, waaronder Medemblik, houden daar bij nieuwe aanplant rekening mee. Daarmee is het probleem nog niet weg, want de bestaande eiken in de gemeente zijn nog steeds een lekker hapje.

Vastgoed
De buitendienst van de gemeente heeft nog een troef achter de hand: vogelhuisjes. Want veel vogels die graag in nestkastjes wonen eten eikenprocessierupsen, en vooral als ze een nestje hebben. Om dat te bieden zijn er in heel Medemblik tachtig nestkastjes opgehangen. Nog niet eerder loste een gemeente een krapte op de woningmarkt zo snel op. De hoop is dat er zo flink wat natuurlijke vijanden van de rupsen bijkomen. En ook hier heeft de gemeente open armen. Een vogel die geen rupsen eet maar zich wel in Medemblik wil vestigen is net zo welkom.

Knoflook
Het recreatieschap Westfriesland experimenteert in 2020 met een knoflookextract. Wat de vogels er daarna nog van vinden wordt  onderzocht.

Oproep
Ook de eikenprocessierups bestrijden doe je samen. Inwoners kunnen meehelpen de rups te bestrijden door zelf een vogelhuisje op te hangen. De vogelbescherming geeft negen tips om een nestkast woonklaar op te leveren. Staat leuk, vogels blij en rupsen minder blij. Want zo is ook de natuur.

vogelhuisje

*Winactie!*

Duurzaam Medemblik geeft vijf vogelhuisjes weg. Gratis, maar niet zomaar. Stuur ons jouw meest duurzame idee om de strijd met de Eikenprocessierupsen aan te gaan. De vijf leukste, beste en/of meest creatieve ideeën krijgen een vogelhuisje thuisbezorgd.

Deze winactie is inmiddels verlopen. Het leukste idee kwam van Isabel uit Abbekerk. Duurzaam Medemblik ging bij haar langs om een vogelhuisje te bezorgen:

“Een duurzame manier om de rups te bestrijden is met insecten, bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes. Maar, hoeveel lieveheersbeestjes moeten wel niet worden uitgezet om zoveel rupsen te bestrijden? Een vogel eet er veel meer!” Isabel ziet een duidelijke rol voor inwoners om de rupsen natuurlijk te bestrijden. Dat kan al door in de basis een aantrekkelijke tuin voor vogels en insecten te hebben. “Ik heb een huurappartement en hoewel ik niet veel ruimte heb is mijn tuin erg belangrijk voor me”. En dat is te zien, want haar planten en bloemen staan er prachtig bij. “Ik liep ooit langs toen de gemeente wilgen aan het knotten was. Toen heb ik gevraagd of ik twee takjes mocht hebben”. Het antwoord op die vraag is duidelijk zichtbaar in de vorm van twee boompjes in haar voortuin. “Creëren ook mooi wat schaduw in de zomer” aldus Isabel. Al snel werd duidelijk dat het Duurzame hart ook in Abbekerk aardig klopt. In haar inzending pleit ze ook voor een huisnummer speciaal voor vogelhuisjes. “Als die mees dan zijn buikje rond heeft gegeten met eikenrupsen hoeft ie niet te zoeken!”. Gefeliciteerd Isabel, vogelvilla nr.81 is voor jou!