Zien doen we ze niet in de duisternis, maar horen des te meer. Een kakafonie van vogelgeluiden stijgt op vlak bij de A7 waarover gele koplampen achter elkaar voorbijschieten. Een wonderlijk contrast? Bioloog Jan-Pieter de Krijger vindt van niet.

We zijn een half uur onderweg tijdens deze avondwandeling, georganiseerd door Gemeente Medemblik ter ere van de Nacht van de nacht. We genieten van de rust en duisternis in het waterrijke buitengebied van Twisk en combineren dat met het spotten van vogelgeluiden onder leiding van een bioloog van de KNVV (vereniging voor veldbiologie).

Wennen aan de herrie

Tot nu toe hebben we het vooral moeten doen met het overbekende gegak van de grauwe gans en het gefluit van de smient (ook al best bijzonder). Maar hier barst het vogelorkest echt los, afkomstig van een plek die tegen de snelweg aan geplakt lijkt. “Vogels kunnen uitstekend wennen aan herrie, als het maar constant is”, legt Jan-Pieter uit. “Pas als het geluid voor hen onverwacht is, schrikken ze. Kennelijk hebben ze daar een voedselrijke omgeving gevonden.”

Yolande Stoets uit Wognum luistert aandachtig. Ze is fan van de duisternis en gaat graag met haar hondjes ’s avonds wandelen. “Maar op deze manier hoor je opeens zoveel meer.” Jan-Pieter priemt zijn vinger weer omhoog om aandacht te vragen. “Een kievit”, fluistert hij. “Normaal zou die al weggetrokken zijn naar zonniger oorden, maar door de warme herfst is ook zijn ritme verstoord.”

Een tandje minder met het licht

Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt loopt ook mee. “Dit is het tweede jaar dat we als gemeente meedoen aan de landelijke nacht van de nacht. Het initiatief kwam ooit van Ria Manshanden, raadslid voor GroenLinks. Er is ook een groep in Wognum op pad.”

Het nut van de Nacht van de nacht wordt ook nu weer bewezen. Al is het hier in het open waterbergingsgebied van Twisk relatief donker, ook nu zijn er nog overal rondom lichten te zien. In de verte een strakke rij rode lampen van de windmolens, autokoplampen, gevelverlichting én een bouwlamp die op een erf fel brandt. Kan dat laatste nou echt niet een tandje minder?, vragen de wandelaars zich af.

“Dat is precies de bewustwording die je op gang wil brengen”, aldus gids Jan-Pieter de Krijger. “Doe je het niet voor je eigen portemonnee, dan voor de vogels. Veel mensen weten niet dat die ernstig gedesoriënteerd raken door al het licht in de nacht.”